Άνδρος-Καταδυτική εκδρομή_Φ/Γ «ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ»

Σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο scubAndros που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου PerakisHotel, στο Κυπρί (2.5χιλ. από το Κεντρικό λιμάνι – Γαύριο) διοργανώσαμε μια ακόμη καταδυτική εξόρμηση – εκδρομή, αυτή τη φορά στην Άνδρο.
Με αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας το ταξίδι για την Άνδρο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, απέχει 37 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής. Ωραίος τόπος με μεγάλο υποβρύχιο ενδιαφέρον…..και όχι μόνο! Ένας από τους στόχους μας ήταν να επισκεφτούμε το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Μαστροπέτρος».
Το ναυάγιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση (5λεπτά με το φουσκωτό) από τις εγκαταστάσεις του καταδυτικού κέντρου.
Συγκεκριμένα, στις Βραχονησίδες Γαυρονήσια (Καπιτίτα, Μακεδόνα, Λαγονήσι, Πλάκα, Τουρλίτης, Μεγάλο, Πρασούδα) .
Το φορτηγό πλοίο προσάραξε στον ύφαλο «βουβή» μετά από μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Το βάθος του ναυαγίου ξεκινά από τα 6μέτρα με βαθύτερο σημείο τα 30μέτρα.
Στο ναυάγιο μπορούν να καταδυθούν δύτες κάθε επιπέδου. Οι μη έμπειροι δύτες μπορούν να καταδυθούν στο κομμάτι της πλώρης και του μεσοκάραβου που εκτείνεται μέχρι το βάθος των 18 μέτρων.
Λόγω της ιδιομορφίας του τόπου χρειάζεται προσοχή όσο αφορά τα θαλάσσια ρεύματα.
Το καταδυτικό κέντρο ScubAndros διοργανώνει καταδύσεις στο συγκεκριμένο ναυάγιο.

Αναφορά για το «ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ» και την αιτία βύθισης του γίνεται στο βιβλίο «ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 1951 – 2000» ΤΟΜΟΣ B. έκδοση 2001 ISBN 960-86590-6-X FINATEC

Φορτηγό πλοίο ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ (πρώην ΣΟΥΛΗ H., πρ. VALLE DE OROZCO), νηολογίου Πειραιώς 10250, με ΔΔΣ: SΧ 2813, ολικ. χωρητ. 2057 κόρων και καθ. 1253 κόρων, μεταφορικής ικανότητας 3.819 τόνων, μήκους 88 μέτρων, ναυπηγήσεως του 1967 στα ναυπηγεία ASTILL DE T. RUIZ DE VELASCO του BILBAO, κινούμενο με μηχανή ΜΕΚ, WERKSPOOR 2000 ΒΗΡ, ιδιοκτησίας της ναυτικής εταιρείας ΠΕΤΡΟΣ.
Το πλοίο με πλοίαρχο το Νικόλαο Κουρέρη είχε αποπλεύσει περί ώρα 14.00 της 13ης Ιουλίου 1999 από το Αλτσί της Σητείας, έμφορτο με 3.700 τόνους γυψόχωμα, με προορισμό τις εγκαταστάσεις ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ του Βόλου. Κατά το ταξίδι και ενώ το σκάφος παρέπλεε τη Νάξο, παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μηχανή και μετά από συνεννόηση με την εταιρεία του πλοίου αποφασίστηκε το πλοίο να αγκυροβολήσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο, προκειμένου να καθαριστεί το ψυγείο της σάρωσης. Λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών επιλέχτηκε το αγκυροβόλιο του λιμένα του Γαυρίου της Άνδρου, που βρισκόταν και πάνω στην πορεία του πλοίου.
Πραγματικά το ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ αγκυροβόλησε στο Γαύριο περί ώρα 17.20 της 14/7/99 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βραχονησίδων Γαυρονήσια και άκρας Κουρούνι, σε στίγμα φ = 37°-52-04′ Βόρειο και λ = 24°-45-42′ Ανατολικό. Περί ώρα 19.05 αναφέρθηκε από τον Α’ Μηχανικό πέρας των εργασιών και ώρα 19.30 έγινε έναρξη εισολκής της άγκυρας και ώρα 19.40 ανελκύστηκε η άγκυρα και το πλοίο απέπλευσε για τον προορισμό του. Όμως την ίδια στιγμή ανέβηκε στη γέφυρα ο δεύτερος μηχανικός που ανέφερε στον Πλοίαρχο ότι υπήρχε πρόβλημα στη βαλβίδα Νο 4 και το πλοίο έπρεπε να αγκυροβολήσει και πάλι προς αποκατάσταση της βλάβης. Ο Πλοίαρχος έδωσε εντολή στον Υποπ/ρχο και το ναύκληρο να ετοιμαστούν και πάλι για αγκυροβόλια ενώ το πλοίο συνέχιζε να στρέφει προκειμένου να πλησιάσει το ίδιο σημείο της αγκυροβολίας. Πριν ολοκληρωθεί η στροφή το σκάφος προσέκρουσε στα αβαθή της υφάλου Βουβή. Ακούστηκε ένας θόρυβος και έγιναν αισθητά δύο τραντάγματα. Έγινε έλεγχος των διπύθμενων και του στεγανού συγκρούσεως και διαπιστώθηκε εισροή υδάτων. Τέθηκαν σε λειτουργία οι αντλίες, αλλά χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δόθηκε εντολή εγκατάλειψης του σκάφους από το πλήρωμα, που παραλήφθηκε από περιπολικό του Λιμεναρχείου. Το ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ βυθίστηκε περί ώρα 14.00 της 21ης Ιουλίου 1999.

Φωτογραφίες: Αρετή Κομηνού – Νίκος Καρατζάς
Οι φωτογραφίες του Valle de Orozco προέρχονται από τον σύνδεσμο www.buques.org

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγές:
«ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 1951 – 2000» ΤΟΜΟΣ B. έκδοση 2001 ISBN 960-86590-6-X FINATEC
http://www.scubandros.gr
ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ
Κώστας Θωκταρίδης

Advertisements

5 thoughts on “Άνδρος-Καταδυτική εκδρομή_Φ/Γ «ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ»

  1. Παράθεμα: Ναυάγιο Φ/Γ “Μαστροπέτρος” | Blue Silent

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s